Skvelá rada z časopisu Prebuďte sa!

Anglické Prebuďte sa! z 22. februára 1984 obsahuje článok "They Resisted Rapists", čiže "Vzdorovali násilníkom" (v zmysle "násilník" = "ten, ktorý ich ide znásilniť"). V článku nájdeme túto radu:



The intended victim should remember that the rapist is a human. No doubt there are circumstances in his life that have precipitated his behavior. So although a woman should not cower in fear and permit a rapist to intimidate her, at the same time she should treat him understandingly, as a fellow human.

Preklad:

Možná obeť znásilnenia by mala pamätať, že aj násilník je len človek. V jeho živote sa nepochybne vyskytli okolnosti, ktoré viedli k takémuto správaniu. Preto hoci žena v strachu neustúpi a nenechá násilníka, aby ju zastrašil, stále sa k nemu bude správať s pochopením ako k ľudskej bytosti.

(zdroj: https://wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/101984128)

Neviem čo k tejto rade dodať. Snáď len to, že rady z publikácií "otroka" vyvolávajú u svedkov neustály pocit viny, že niečo sa malo robiť inak, že nemali správny postoj, že zlyhali. Žena, ktorá bola znásilnená a čítala tento článok, sa mohla trápiť, že násilníkovi "nevydala svedectvo". Ako keby znásilnenie nebolo už samo o sebe extrémne traumatizujúce.

Ešte šťastie, že na Prebuďte sa! z osemdesiatych rokov už len sadá prach.