Ani o tom nediskutuj

Nejeden verný svedok má pocit, že svoju vieru konfrontuje s opačnými názormi vtedy, keď v službe hovorí s inými. Opak je pravdou. Štruktúra rozhovoru vo "zvestovateľskej službe" je postavená tak, aby svedok ku žiadnej reálnej konfrontácii nedospel. Pekne je to vidieť v Službe kráľovstva z roku 1992.



Zdroj: https://wol.jw.org/sk/wol/d/r38/lp-v/201992162

Predvedenie, ktoré sa tu nachádza začína nasledujúcou situáciou:

Zvestovateľ rozpráva, že sa v službe stretol s niekým, kto číta odpadlícku literatúru. Hovorí staršiemu, že sa mu otázky majiteľa bytu zdali mienené úprimne.

Dotyčný svedok tu dostal šancu na konfrontáciu svojej viery. Dobre, že je zdôraznené, že sa otázky zdali úprimné. Ak by sa zvestovateľovi zdali tieto otázky "neúprimné", tak rozhovor ukončí. To je prvý moment, ktorý ukazuje prečo službu nemožno považovať za spôsob ako si overiť svoju vieru. Služba je totiž zameraná na tzv. úprimných ľudí, inými slovami na ľudí, ktorí sa možno stanú novými svedkami. Ak niekto nie je "úprimný" a snaží sa svedkom vysvetliť, že sa mýlia, v tom prípade sa s ním svedok baviť nebude.

Ďalej:

Je múdrejšie nediskutovať o tom, čo odpadlíci napísali alebo povedali, ale zamerať sa na stanovisko, ktoré k tomu zaujímajú Písma, ako to vyjadruje kniha Rozhovory. Starší nabáda zvestovateľa, aby si otvoril knihu Rozhovory a spoločne sa pozerajú na strany 152–155. 

A tu sa dostávame k jadru veci. Rozhovor v službe má byť vedený tak, že iniciatívu má svedok. O tom, čo napísali "odpadlíci" sa nebude diskutovať. Namiesto toho si otvoríme knihu Rozhovory a poďme sa rozprávať o tom, čo je v nej:

Rozhovor ukončia kladnými poznámkami o všetkých budujúcich a povzbudivých pomôckach, ktoré máme k dispozícii pre štúdium. Majiteľovi bytu sa tak odovzdá povzbudivé posolstvo. Ak je úprimný, spozná rozdiel medzi kladným prístupom pravdy a záporným, kritickým prístupom odpadlíkov.

Áno, otázkami "odpadlíkov" sa nebudeme zaoberať. Namiesto toho si prečítajme niečo pekné od Spoločnosti Strážna veža. Spoznajme "kladné" posolstvo Strážnej veže, ktoré označuje všetky kresťanské denominácie za "smilnicu". Spoznajme to kladné posolstvo, ktoré hovorí o zničení 99,9% ľudstva v Armagedone. To nie je záporné, kritické posolstvo odpadlíkov, to je kladné posolstvo Strážnej veže!

A na záver:

Keď odmietame názory a publikácie odpadlíkov, dávame najavo svoju vernú oddanosť Jehovovi a jeho viditeľnej organizácii.

Keď farár na dedine povedal ľuďom aby si nevzali Strážnu vežu, lebo sú to názory a publikácie odpadlíkov, tak to bolo zlé. Ľudia predsa majú preskúmať sami, či svedkovia neučia pravdu. Nemá im to povedať nejaký farár. Ale keď ide o názory bývalých svedkov, svedkovia už skúmať nemusia. Stačí, že ich Strážna veža uistila, že to nie je pravda.