Jehovovi svedkovia v Holandsku

Škandál so zneužívaním detí v organizácii Jehovových svedkov momentálne kulminuje v Holandsku. Už v auguste tohto roku sme si mohli všimnúť nasledujúcu správu: "Holandsko rieši podozrenia u Jehovových svedkov". Holandská tlač informuje o pokračovaní tejto kauzy.



Podľa serveru dutchnews.nl vykonala holandská polícia 19. novembra prehliadku na odbočke (pobočke) Jehovových svedkov. Polícia sa snažila zaistiť dokumenty, ktoré so zneužívaním súvisia. Správu si môžete prečítať tu:

https://www.dutchnews.nl/news/2018/12/police-raid-jehovahs-witness-buildings-in-sexual-abuse-inquiries/

Pripomeňme si, že problémom nie je to, že sa medzi svedkami vyskytujú aj pedofili, ale to ako organizácia tieto veci zamietla pod koberec. Len celkom nedávno začala Strážna veža inštruovať svojich podriadených, že v prípade znásilnenia môžu ísť na políciu udať spolusvedka.

Viď tuto - https://wol.jw.org/sk/wol/d/r38/lp-v/1102008089:

V zriedkavých prípadoch sa môže stať, že kresťan sa proti spoluveriacemu dopustí vážneho prečinu alebo zločinu — znásilnenia, násilného napadnutia, vraždy, veľkej krádeže a podobne. V takých prípadoch by nebolo nekresťanské oznámiť túto záležitosť svetským autoritám, hoci by to mohlo viesť k súdnemu alebo trestnému konaniu.

Z ktorého roku je však táto informácia? Kniha "Zachovajte sa v Božej láske" vyšla pred desiatimi rokmi. Do tej doby vyzerali inštrukcie takto:

Ale čo ak nás človek, ktorý sa vyhlasuje za kresťana, naozaj podviedol? Rozlišovacia schopnosť nás môže ochrániť pred tým, že by sme podnikli kroky, ktoré by mohli postaviť zbor do zlého svetla. Pavol radil spolukresťanom, aby si radšej nechali ukrivdiť, alebo sa dokonca nechali podviesť, ako by mali priviesť svojho brata pred súd. 

Zdroj: https://wol.jw.org/sk/wol/d/r38/lp-v/1997204

Všimnite si, že:


  • článok hovorí o podvode (čo je trestný čin, nie občianskoprávna záležitosť) a navrhuje "nechať si ukrivdiť"
  • článok vôbec nespomína znásilnenie, alebo zneužívanie, takže svedok môže ľahko dospieť k záveru, že si aj v tejto veci "nechá ukrivdiť"

A tak ani zvestovatelia, ani starší podobné veci na políciu nehlásili...