No way out

Zaujímavý citát z knihy Stevena Hassana "Combatting Cult Mind Control", čiže "Ako bojovať proti sektárskemu ovládaniu myslenia". Na strane 80 sa píše:



Neexistuje žiadna cesta von
V škodlivej sekte neexistuje žiadny legitímny dôvod na odchod. Na rozdiel od nesektárskych organizácií, ktoré uznávajú právo jednotlivca na zmenu, skupiny kontrolujúce myslenie jasne ukazujú, že nejestvuje legitímny spôsob odchodu. Členov učia, že jedinými dôvodmi, prečo ľudia odchádzajú sú slabosti, šialenstvo, vymývanie hlavy inými, pýcha, hriech, atď.
Členovia sú inkriminovaní ku presvedčeniu. že ak by aj odišli, ich odchod bude mať fatálne následky pre nich, pre ich rodiny a/alebo pre ľudstvo. Hoci členovia často povedia "Ukáž mi niečo lepšie, ako to čo máme a hneď odídem", nemajú dostatok času a myšlienkových postupov, ktorými by si toto tvrdenie overili. Sú zatvorení v psychologickej väznici.

Presne tak je to u Jehovových svedkov. Svedkovia síce v rozhovore povedia, že sa od nich dá odísť, reálne pritom žiadny slušný spôsob odchodu neexistuje. Svedkovia nepripúšťajú, že niekto môže logicky dospieť k inému poznaniu, alebo výkladu Biblie ako majú oni. Každý iný výklad je zlý a od Satana.

Častý argument zo strany svedkov je "Ukáž mi niečo lepšie ako svedkovia". A ak svedkov kritizuješ, tak začnú dychtivo hľadať, či si v "lepšej" organizácii. Problém s touto logikou je dvojaký:


  • Organizácia svedkov je zlá. Náuky, ktoré ťa môžu zabiť, alebo dostať do väzenia (krv, civilná služba, Mexiko vs. Malawi), neustály psychický tlak, neustále sklamania z odkladaného Armagedonu. Hovoriť preto o tom, či niekto našiel lepšiu organizáciu je smiešne.
  • Ak bude ľubovoľná organizácia tvrdiť, že "2+2=5", tak to treba odmietnuť. Otázka, či existuje iná, "lepšia" organizácia, je irelevantná.

Ak tak ako poznamenáva S. Hassan, svedkovia sa ani nesnažia overiť, či je niečo lepšie ako Strážna veža.

Steven Hassan bol členom Unification Church (tzv. moonovci) a svoju knihu nemieril primárne na Jehovových svedkov. Je zaujímavé ako pritom svedkov presne vystihol.