Opäť trochu štatistiky

Do zborov vraj dorazil list, ktorý sa venuje štatistikám rastu svedkov.
Zdroj: https://www.jehovahs-witness.com/topic/5358564165025792/2018-annual-service-report

Hoci si na zaujímavejšie údaje počkáme kým nevydajú súhrnnú správu, pozrime sa aspoň na tieto strohé čísla.



V prvom rade Strážna veža pokračuje v tradícii zdôrazňovania vrcholného počtu zvestovateľov. Čo je to vrcholný počet?

Predstavme si dva zbory, v každom je presne 70 aktívnych zvestovateľov, ktorí poctivo odovzdávajú správu zo služby. V zbore A to tak robia celý tzv. služobný rok (september - august). V zbore B sa v júli stane nemilá vec. 10 svedkov zabudne odovzdať správu a tak ju dodatočne odovzdajú v septembri za august. Oba zbory majú priemerný počet zvestovateľov 70. Ale ako je to s vrcholným počtom? Zbor A má vrcholný počet 70 zvestovateľov. Zbor B však má 80!

Aký zmysel má toto číslo? O čom vypovedá? Zbor B, kde sa v júli vyskytlo 10 lajdákov, má vyšší vrcholný počet zvestovateľov.

Ale pokračujme v príklade. Na ďalší rok sa v mesiaci júl vyskytne 10 lajdákov v oboch zboroch. Ako zbor A, tak aj zbor B má stále po 70 zvestovateľov, čo znamená nulový vzrast. Ale ak zoberieme vrcholný počet, tak ten bol v prvom roku 150 (A:70, B:80) a v druhom roku je 160 (A: 80, B: 80). V rámci vrcholného počtu sa nám podarilo vytvoriť fiktívny vzrast 10 zvestovateľov bez toho, aby vôbec niekto nový do zboru prišiel.

Na globálnej úrovni bol vrcholný počet zvestovateľov 8 579 909. Minulý rok to bolo 8 457 107. To predstavuje vzrast 1,5%. Viac by ma síce potešil pokles, ale budíž...

Pred rokom sa svedkovia pochválili 7,4% vzrastom v počte pokrstených. Ten počet bol 284 212. Teraz sa už nárastom nechvália, keďže za uplynulý rok to bolo 281 744. Pochválili sa ale nárastom počtu hodín vo zvestovateľskej služby. To je tiež fiktívne číslo, keďže veľa ľudí podáva fiktívnu správu. A aj u tých, ktorí sa snažia vykazovať reálne hodiny existuje veľa spôsobov ako hodiny "nafukovať".  Takýto vzrast nehovorí o ničom.

No nič, uvidíme, čo bude v súhrnnej správe, ktorá vyjde na jw.org.