Veľký zástup a ako nebyť jeho súčasťou

Predstavte si, že by na zjazde Jehovových svedkov zaznel prejav s týmto názvom. Ako by poslucháči reagovali. No v roku 1913 sa takýto preslov na zjazde objavil. V originále to bolo "THE GREAT COMPANY AND HOW TO STAY OUT OF IT" a predniesol ho C. J. Woodworth. Ako je to možné?
Odpoveď nám dáva kniha "Božie kráľovstvo panuje" na strane 52:

V roku 1917 bol v knihe Ukončené tajomstvo uverejnený názor, že sú „dva stupne alebo druhy nebeskej záchrany a dva stupne alebo druhy pozemskej záchrany“. Teda hovorilo sa o štyroch skupinách, z ktorých každá má nádej na iný druh záchrany. Kto mal do nich patriť? V prvej malo byť 144 000 Kristových spoluvládcov. Druhou mal byť veľký zástup. Bratia si vtedy mysleli, že doň patria formálni kresťania, ktorí sú ešte členmi kresťanských cirkví. Majú síce vieru, ale nemajú jej dosť na to, aby dokázali byť pevní a rýdzi. Preto mali dostať v nebi nižšie postavenie. Tretia skupina mala žiť na zemi a mali do nej patriť Abrahám, Mojžiš a ďalší verní muži z dávnych čias. Tí mali mať autoritu nad štvrtou skupinou, nad všetkými ostatnými ľuďmi.

Veľký zástup teda nebol niečo pozitívne.

Spomínaná kniha sa študovala na zhromaždeniach Jehovových svedkov. Koľkí svedkovia si ale zapamätali, že takto vyzeralo pôvodné učenie Bádateľov Biblie? To učenie je v podstate univerzalismus, teda viera, že každý bude napokon zachránený. Súčasná soteriológia (učenie o záchrane) Jehovových svedkov je univerzalizmu dosť podobná, ale s jednou výnimkou. Zachránený bude podľa nej takmer každý, okrem nesvedkov, ktorí sa dožijú Armagedonu. Nesvedok, ktorý zomrie 5 sekúnd pred začiatkom Armagedonu bude vzkriesený a dostane druhú šancu v tisícročnom kráľovstve. No keď umrieť nestihne, bude zničený v Armagedone bez druhej šance na nápravu.

Ale ani svedok si nemôže byť istý. Kým Woodworth nabádal svedkov aby "makali" a neskončili ako nejakí úbožiaci z veľkého zástupu, dnešní svedkovia musia poriadne zabrať, aby prežili Armagedon a boli súčasťou veľkého zástupu.